Cukierki z alkoholem: zakazany owoc?

W ramach kolejnej próby uszczęśliwiania nas na siłę, urzędnicy chcą zakazać wolnej sprzedaży cukierków z alkoholem. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Izba Celna, Warszawski Ratusz oraz co najciekawsze: Prokuratura, zostały powiadomione przez urzędników Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych o zagrożeniu wynikającym z obecności czekoladek z alkoholem na półkach sklepowych. Chodzi o to by sprzedawać takie cukierki tylko na oddzielnym stanowisku, przy wódce i innych napojach wyskokowych. Według Krzysztofa Brzózki, dyrektora PARPA, cukierki powinny zostać objęte akcyzą. A dalej uzasadnia:

Niewielka ilość alkoholu jest groźna dla osób zażywających leki. – Negatywne konsekwencje dla wątroby może przynieść połączenie tej substancji np. z popularnym paracetamolem. Dlatego konsumenci powinni mieć jasną informację. Poza tym dzieci, jedząc takie słodycze, oswajają się ze smakiem alkoholu.

Sprawa zaczęła się od wizyty urzędników w sklepie, w którym nabyli czekoladki Vodka fińskiej firmy Fazer. Produkt według opisu na opakowaniu zawiera 4,8 % alkoholu. Polskie prawo nakłada akcyzę na produkty o zawartości powyżej 4,5 %.

Źródłó: RP

Czekamy na Twoją opinię

Podobne artykuły

Dodaj komentarz